Exmoorponny

Exmoorponnyn - forntidens häst, framtidens ponny

Exmoorponnyn är en unik ras som levt på hedarna kring Somerset och norra Devon sedan urminnes tider. Landskapet på Exmoor är kuperat med den högsta punkten vid Dunkery Beacon på 520m. Eftersom rasen i hög grad sluppit påverkan av människor har den kunnat utvecklats i sin naturliga omgivning och behållit sin rasrenhet generation efter generation.

 

Fortfarande finns i England vilda hjordar av Exmoorponnyer som lever halvvilda. I oktober varje år driver man hem hjordarna, brännmärker årets föl och frånskiljer de som skall säljas. Därefter återvänder ponnyerna ut på heden.Med en ungefärlig population på 1.200 Exmoorponnyer världen över finns rasen med på Rare Breeds Survival Trusts lista över hotade raser. I Sverige finns det ca 100 ponnyer och det föds mellan 1 och 3 föl per år.

 

FAMILJEPONNYN

 

Exmoorponnyn lämpar sig för såväl vuxna som barn. En Exmoorponny av det lite större modellen kan utan problem bära en ryttare upp till 75kg, trots att den oftast är B-ponny. Det är en allroundponny med naturlig fallenhet för hoppning.

 

Vår Exmoorponny

 

Vår ponny Princess Merida of Olympus är född 2013 hos min syster Johanna Björling Nyqvist, Stuteri Olympus, i Linköping. Hon är av den större modellen och kommer sluta på runt 130 cm i mankhöjd. Är snäll och positiv och har blivit tömkörd en del under vintern. Hon är visad på utställning flertal gånger på utställning med 38-40p i resultat.

 

© Copyright Utvängs kennel 2005