Exmoorponny

Exmoorponnyn - forntidens häst, framtidens ponny

 

Exmoorponnyn är en unik ras som levt på hedarna kring Somerset och norra Devon sedan urminnes tider. Landskapet på Exmoor är kuperat med den högsta punkten vid Dunkery Beacon på 520m. Eftersom rasen i hög grad sluppit påverkan av människor har den kunnat utvecklats i sin naturliga omgivning och behållit sin rasrenhet generation efter generation.


Fortfarande finns i England vilda hjordar av Exmoorponnyer som lever halvvilda. I oktober varje år driver man hem hjordarna, inspekterar och märker årets föl och frånskiljer de som skall säljas. Därefter återvänder ponnyerna ut på heden.Med en ungefärlig population på 1.200 Exmoorponnyer världen över finns rasen med på Rare Breeds Survival Trusts lista över hotade raser. I Sverige finns det ca 100 ponnyer och det föds mellan 1 och 3 föl per år.  


FAMILJEPONNYN     


Exmoorponnyn lämpar sig för såväl vuxna som barn. En Exmoorponny av det lite större modellen kan utan problem bära en ryttare upp till 75kg, trots att den oftast är B-ponny. Det är en allroundponny med naturlig fallenhet för hoppning.


Våra Exmoorponnyer


Princess Merida of Olympus är född 2013 hos min syster Johanna Björling Nyqvist, Stuteri Olympus, i Linköping. Hon är av den större modellen, ca 127 cm i mankhöjd. Är snäll och positiv och rids en del i skog och mark och dressyrtränar någon gång ibland. Hon är visad på utställning flertal gånger på utställning med 38-40p i resultat. Blev Res Bis på Exmoorponnysällskapets riks 2019.  

Merida har fått två föl hittills, Utvängs Avicci f-19, e. Coedywern Norton och Utvängs Donovan f-22, e. Arum.


Olympus Hitachi är född 2008 på samma stuteri som Merida. Innan hon flyttade hit har hon ägts av Louise Rundell, Stuteri Apple i elva år, där hon fick fyra fina föl. Hitachi blev diplomsto som treåring med fina 42p. Har även blivit BIS på Exmoorponnysällskapets Riks. Hos mig har hon fått ett stoföl, Utvängs Disa f-22 e. Coedywern Norton. Troligen blir det fölet kvar här.


Utvängs Buster är född 17/6 -20 av det inlånade stoet Olympus Indy Pearl, efter Apple's Tip Top. En rejäl och framåt kille som nog blir kvar här tills vidare. Visad på riks -21 med 40 p.


Kommande föl: 

Hitachi och Merida ska eventuellt betäckas i år, hör av er vid intresse.


Buster 16 mån.