Exmoorponny

Exmoorponnyn - forntidens häst, framtidens ponny

 

Exmoorponnyn är en unik ras som levt på hedarna kring Somerset och norra Devon sedan urminnes tider. Landskapet på Exmoor är kuperat med den högsta punkten vid Dunkery Beacon på 520m. Eftersom rasen i hög grad sluppit påverkan av människor har den kunnat utvecklats i sin naturliga omgivning och behållit sin rasrenhet generation efter generation.


Fortfarande finns i England vilda hjordar av Exmoorponnyer som lever halvvilda. I oktober varje år driver man hem hjordarna, inspekterar och märker årets föl och frånskiljer de som skall säljas. Därefter återvänder ponnyerna ut på heden.Med en ungefärlig population på 1.200 Exmoorponnyer världen över finns rasen med på Rare Breeds Survival Trusts lista över hotade raser. I Sverige finns det ca 100 ponnyer och det föds mellan 1 och 3 föl per år.  


FAMILJEPONNYN     


Exmoorponnyn lämpar sig för såväl vuxna som barn. En Exmoorponny av det lite större modellen kan utan problem bära en ryttare upp till 75kg, trots att den oftast är B-ponny. Det är en allroundponny med naturlig fallenhet för hoppning.


Våra Exmoorponnyer


Princess Merida of Olympus är född 2013 hos min syster Johanna Björling Nyqvist, Stuteri Olympus, i Linköping. Hon är av den större modellen, ca 127 cm i mankhöjd. Är snäll och positiv och rids en del i skog och mark och dressyrtränar någon gång ibland. Hon är visad på utställning ett flertal gånger med 38-40p i resultat. Blev Res Bis på Exmoorponnysällskapets riks 2019.  

Merida har fått tre föl hittills, Utvängs Avicci f-19, e. Coedywern Norton, Utvängs Donovan f-22, e. Arum och stoföl f-23, e. Utvängs Buster.


Olympus Hitachi är född 2008 på samma stuteri som Merida. Innan hon flyttade hit har hon ägts av Louise Rundell, Stuteri Apple i elva år, där hon fick fyra fina föl. Hitachi blev diplomsto som treåring med fina 42p. Har även blivit BIS på Exmoorponnysällskapets Riks. Hos mig har hon fått ett stoföl, Utvängs Disa f-22 e. Coedywern Norton. Troligen blir det fölet kvar här.


Utvängs Buster är född 17/6 -20 av det inlånade stoet Olympus Indy Pearl, efter Apple's Tip Top. Visades för hingstlicens i samband med riks -22 och godkändes. Visad på riks -21 med 40 p. En rejäl kille som nog blir kvar ett par år.


Den 29 juni fick Merida ett stoföl e. Buster. Vi hoppas mycket på detta föl och kommer att behålla henne ett tag.


I år är Hitachi betäckt med Coedywern Norton och vi håller tummarna för att hon är dräktig.


Är du intresserad av att köpa en exmoor eller boka ett föl? Hör av dig så kanske vi kan lösa det.


Buster 16 mån.